Villa Luova - Moderni puutalo Helsinkiin


Talovalmistaja: Lapponia House & CLT

Henri. Lukuaika: n. minuutti.

Lapponia House ja hirsitalot nyt muutenkaan ei ole ensimmäinen asia joka tulee mieleen modernista puutalosta. Heillä on kuitenkin tulossa uusi tekniikka käyttöön nimeltään CLT eli suomeksi ristiinlaminoitu hirsilevy tai massiivipuulevy. Tämä tekniikka kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että sitä piti käydä ihmettelemässä ihan paikan päällä. Kyseisellä tekniikalla talo kootaan nostureilla massiivipuulevyistä ja samalla tulee runko ja mahdollisesti sisäseinätkin valmiiksi.

Kuvia CLT-rakenteisesta talosta

Talovalmistaja: Lapponia House & CLT

Talovalmistaja: Lapponia House & CLT

Talovalmistaja: Lapponia House & CLT

Talovalmistaja: Lapponia House & CLT

Kuvat: Lapponia House

Tämä kyseinen talo ei taida olla Lapponia Housen omaa tuotantoa, kuvat löytyvät myös tämän paritalon suunnitelleen arkkitehtitoimiston “Maaars Arkitektur” sivuilta. CLT levyjä tekee Stora Enso. Heiltä löytyy myös video, jossa CLT-taloa kasataan nostureiden avulla.

Suomessa CLT-levyjä ei tietääkseni valmisteta, vaan Stora Enso tekee ne Itävallassa.

Lapponia House olisi tarjonnut talon tarvittaessa kokonaistoimituksena arkkitehtisuunnitteluineen päivineen. Mikä kyllä sekin oli houkutteleva ajatus. CLT karsiutui loppujen lopuksi pois sisäpintojensa rauhattomuuden vuoksi. Toki sisäpintoja olisi voinut käsitellä tai päällystää, mutta silloin mielestäni CLT-talon ajatuskin kyllä karisee.

2011 Habitaressa kävin paikan päällä katsomassa Lapponia House Solid -taloa, joka lienee se ensimmäinen talo, jota markkinoivat. CLT-talon voi tehdä myös toisin. Rakennesuunnittelijaa etsiessäni sain suosituksen suunnittelijasta, joka on suunnitellut itselleen CLT-rakenteisen talon. Erona normaaliin se rapataan ulkopuolelta. Hankkeella on tietenkin myös blogi, jota voi seurata osoitteesta: www.omaankotiin.fi.

Tämä juttu on osa “Talopaketti vai arkkitehti” -sarjaa, eli rakennusprojektin alun pohdintaa.

2 kommentteja artikkeliin ‘Talovalmistaja: Lapponia House & CLT’

  1. Marko says:

    omaankotiin.fi linkki ei enää toimi, muistatko kuka tämä clt-rakennesuunnittelija oli, sellainen olisi nimittäin nyt haussa.. ?

Jätä kommentti