Villa Luova - Moderni puutalo Helsinkiin


Naapurisopua?

Henri. Lukuaika: alle minuutti.

Jos tontit on pienet, niin on myös etäisyydet naapuriin. Toiselle puolelle meillä jää 1,25 m seinästä seinään ja toiselle puolelle hieman vajaa 1,4 m. Pienemmästä välistä toinen naapureista tulee kulkemaan takapihalla sijaitsevalle pääsisäänkäynnille – mahdollisen auton ohi. Hieman isompi väli taas on varattu meille takapihalle käyntiä varten. Kai tätä vielä voi kutsua omakotiasumiseksi?

Naapurusto rakentuu

Naapurisopua?
Talot rivissä.

Naapurisopua?
Tähän tulee meidän portaat takapihalle.

Naapurisopua?
Naapurin käynti sisäänkäynnille.

Naapurisopua?
Lähitaidetta.

Naapurisopua?

7 kommentteja artikkeliin ‘Naapurisopua?’

 1. Mika says:

  Totta – eli mikä on loppujen lopuksi okt:n ja rivarin ero, jos talot joskus rakennetaankin katujen viereen ihan seinä seinään kiinni, niin kuin esim. Etelä-Englannin kivitalot on aikoinaan rakennettu? Siellä ne taloketjut sitten mutkittelevat katujen kurvien mukaan…

  Tästä ketjurakentamisesta tuli mieleeni yksi muu juttu (toivottavasti vain urbaani legenda?):

  Erään pikkukaupungin keskustassa oli 2 tyhjää tonttia, johon toiselle niistä rakennettiin talo. Kun talo tuli valmiiksi, jäljelle jääneen tyhjän tontin omistaja tuli sanomaan, että rakensitte 10 cm hänen tontilleen, että maksatteko vai piikkaatteko? Asia tarkistettiin mittaamalla, ja 10 cm ylitys oli tapahtunut. Kun rakentaja sitten kysyi mitä se ylitys maksaa ja kuuli hinnan, niin uuden talon seinää ruvettiin piikkaamaan pois. Joitakin vuosia sen jälkeen toisenkin tontin omistaja rakensi talon. Se tuli ensin valmistuneen seinään kiinni. Ja kun tämä talo tuli valmiiksi, sitten piikatun talon omistaja tuli tontille sanomaan, että rakensitte 10 senttiä hänen tontilleen, maksatteko vai piikkaatteko? Jälkimmäisen talon omistaja ihmetteli, että miten voi olla 10cm ylitystä, kun se rajan kohta muutama vuosi sitten niin tarkasti mitattiin. Vastaus oli, että no kun he piikkasi samaan syssyyn 20 senttiä… Ja kun ei sellaista 10 cm soiroa uusien talojen välistä päässyt enää piikkaamaan, niin maksettava oli…;-)

  • Henri says:

   Ainakin Espoon Säterinmetsästä tuollainen englantilaistyyppinen lähestymistapa jo löytyykin. Ja samoin esimerkiksi Helsingin Alppikylään ja Kalasatamaan on jo tekeillä ja myös tulossa muutamia townhouse-nimikkeen alla kulkevia kytkettyjä erillistaloja.

 2. Joska says:

  Eipä se paljon rivitaloasumisesta eroa. Meillä eroa naapuriin tulee sentään useampi metri, mutta talot piti sijoittaa tontille pitkittäissuunnassa joten olohuoneesta katsellaan naapurin seinää. Väliin tulee sentään korkea aita, muuten lapsilla olisi vaikea erottaa mikä on naapurin tonttia ja mikä meidän. Aitojen rakentaminen on nyt pysähtynyt meidän kohdallemme, lienee paras saada ensi kesänä piha kuntoon jotta saavat naapuritkin aidat itselleen. :D

 3. JK says:

  No ei tuota omakotiasumiseksi voi sanoa, mutta makunsa kullakin. Ihmetellä vain voi mikä järki tuossa ahtaassa rakentamisessa on (ja jos vielä joutuu maksamaan maltaita tontista). Vapaata maata kun on pilvin pimein pk-seudullakin. Ensimmäisenä voi lähteä etsimään syytä kai kaavoituksesta.
  Riippuen naapurista kesällä voi tulla “hauskoja” tilanteita esim. grillauksessa tai auringonotossa yms. tai sitten vain naapuri voi osoittautua hankalaksi tyypiksi. Omaa rauhaa kun ei juuri ole…

  • Henri says:

   Juu, ehkä tässä tosiaan ollaan lähempänä rivitaloasumista vaikka omat seinät onkin. Ainakin jos ajattelee pihankäytöllisesti. Mutta saahan tässä sentään suunnitella taloista ja sisäpuolista täysin omanlaisensa.

   Sinänsä tämä sopii meille ihan hyvin, ja jos kaupungissa kuitenkin asutaan, niin ehkä tämän tiiviin rakentamisen ymmärtää. Jos haluaa enemmän omaa rauhaa pitänee muutta sitten hieman syrjemmälle.

 4. Anu Valkama says:

  Miten on palosuojauksen laita? Onko mennyt maltaita siihen ja millaisia valintoja esim. ikkunoiden suhteen olette tehneet?

  • Henri says:

   Päätyseinät on EI60-paloluokkaa, joka hoituu tuplakipsilevyillä. Tuulensuojalevytkin on valittu samasta syystä kipsilevyiksi. Ikkunoita ei naapureihin ole kuin kaksi pientä, jotka nekin täytyy tietysti olla palolaseja. Eli palosuojauksen takia nyt ei ihan maltaita mene, kyllähän siitä tietysti lisäkulua tulee, onhan talo täytynyt miettiä ja toteuttaa palosuojauksen ehdoilla.

Jätä kommentti