Villa Luova - Moderni puutalo Helsinkiin


Etenee, etenee, hitaasti

Henri. Lukuaika: n. minuutti.

Rakentamisen alkuaikana ihmettelin, että miten siihen suunnitteluun muka voisi vuosi mennä. Noh, nyt on noin vuosi takana siitä kun arkkitehti valittiin ja vieläkin odotellaan rakennesuunnitelmia, jotka aloitettiin vuoden alussa arkkitehtikuvien ollessa jo hyvällä mallilla.

Etenee, etenee, hitaasti

Jotain on sentään tapahtunut

  • Arkkitehtikuvien detaljit alkavat olla aikalailla maalissa, sisältää mm. ikkunakaaviot, ovikaaviot, porrasten tarkemmat suunnitelmat, alaslasketut katot, kylpyhuone- ja saunapiirrokset ja detaljeja rakenteista.
  • Tontin räjäyttelyt on saatu päätökseen. Ensimmäisellä kerralla eivät nämäkään ihan loppuun asti onnistuneet, vaan maanrakennustöitä aloitettaessa huomattiin vielä puutteita. Onneksi räjäytykset saatiin sitten aika nopeasti tehtyä loppuun tämän viikon alussa.
  • Viime viikolla piti porata maalämpökaivo, mutta ei porattu kun piti ensin räjäyttää. Tänään sitä sitten porataan parhaillaan.
  • Sähkösuunnitelmat odottelevat loppusilausta, näihinkin saatiin isompi rumba aikaiseksi, kun päätettiin sittenkin laittaa taloon vähän älliä, että saadaan talo toimimaan kokonaisuutena –  etenkin valaistuksen suhteen.
  • Valaistussuunnitelmakin alkaa olla kasassa monen kuukauden odottelun jälkeen, enää odotellaan lopullista valaisinlistaa hintoineen.

Rakennesuunnittelijan valitsemisessa näin jälkiviisaana valitsisin sellaisen, joka tekee työn päivätyönä. Nyt valittiin sellainen joka on päivisin isommassa yrityksessä ja tekee rakennesuunnitelmia toiminimen kautta sitten vapaa-ajalla. Tavoitettavuudessa olisi huomattavasti parantamisen varaa.

Rakennesuunnittelijan vaihtaminen on kyllä käynyt pari kertaa mielessä, mutta näin loppumetreillä ja lomakautena se olisi aikamoisen hankalaa, mutta jos ei luvattuja kuvia oikein tule niin aika hankala on taloa rakentaa.

Rakentamisessa kaikenlaisiin yllätyksiin ja aikataulun venymisiin olinkin ajatuksissani varautunut, mutta kyllä se aina jaksaa yllättää, että lupauksista ei pidetä kiinni ja sitten niitä selitellään jos minkäkinlaisilla syillä. Omassa työssä on tottunut siihen, että aikatauluista pidetään kiinni tai sitten ainakin ilmoitetaan, jos yllättäviä esteitä matkalle sattuu.

Yksi kommentti juttuun: ‘Etenee, etenee, hitaasti’

  1. Velisesi says:

    Heh… Kuulostaa niin “rakentamiselta” eli urakoitsijoilta, suunnittelijoilta yms rakentamiseen liittyviltä tahoilta. Lienee enemmän sääntö kuin poikkeus että jokaisessa projektissa sekaan mahtuu näitä henkilöitä/tahoja joita A) ei saa kiinni B) lupaavat liikoja tai paremminkin liian optimistisia asioita/aikatauluja C) Eivät vastaa mistään tekmisistään juuri mitenkään, aina löytyy selitys tai tekosyy…

    Toivotaan että ei nyt kovin paljon näitä sattuisi teidän työmaalle. Sivusta vain kun on näitä projekteja seurannut niin valitettavasti tiedän ainakin kaksi ammattikuntaa jossa asiakas harvoin on “kuninkas” ja asiakaspalvelu ei ole vahvimpia puolia -eri sortin urakoitsijat rakennuspuolella ja toinen autokauppa/jälkimarkkinointi… :)

Jätä kommentti