Villa Luova - Moderni puutalo Helsinkiin


Moderni puutalo rakentuu

#Villaluova @Instagram
Elo blogissa on jäänyt normaalin elämisen jalkoihin. Instagram sen sijaan on aktivoitunut ja sieltä voi bongailla lapsiperheen elämisen väliin jääviä kulmia ja yksityiskohtia. Seuraa jos tällaiset välähdykset kiinnostavat. Lue lisää – ‘#Villaluova @Instagram’.
“Ikea hack” – seitsemän metrin tv-taso
Olohuoneen kalustus ja sisustus on osoittautunut hieman haasteelliseksi. Vaikka hyvät suunnitelmat olivatkin olemassa, jotenkin ne eivät sitten vaan tuntuneet hyvältä itse tilassa. Askel eteenpäin on otettu jo jokunen aika sitten tekemällä itse tv-taso Ikean keittiökalusteista. Leveyttä tasolla on reilu seitsemän metriä ja sisuksiinsa se nappaa näppärästi muun muassa ison määrän lapsiperheen leluja. Lue lisää – ‘“Ikea hack” – seitsemän metrin tv-taso’.
Villa Luova esittäytyy lehdessä
Jossain tilapäisessä mielenhäiriössä lupauduin päästämään toimittajan ja valokuvaajan kotiimme. Lopputulosta voi katsella uudesta Suuresta keittiö & kylpy extra -lehdestä, ja tietysti tästä. En ole vielä itse päässyt varsinaista lehteä näkemään, mutta eiköhän sekin kauhistus ole edessä, että näkee oman talon ihan painetussa muodossa. Pari kuvaa muualtakin kuin lehden nimen mukaisista tiloista. Lue lisää – ‘Villa Luova esittäytyy lehdessä’.
Syksy, sumu ja terassi
Kostea ja nihkeä ilma puhaltelee ulkona vauhdikkaasti tiputelleen viimeisiä lehtiä puista. Juuri sopivasti valmistui hieman lisää terassilaudoitusta olohuoneen molempiin päätyihin. Jääköön talveksi harmaantumaan, niin saavat kiinni keittiötason terassia. Alempi terassi onkin jo yhdessä vuodessa ehtinyt mukavasti harmaantumaan. Lue lisää – ‘Syksy, sumu ja terassi’.
Japanilainen puutarha
Melko lähellämme sijaitsee Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha. Yhtenä kauniina iltana suuntasimme sinne hakemaan hieman inspiraatiota oman salaisen puutarhamme tekemiseen. Verkon syövereistä aiheeseen tutustuin hieman etukäteen, mutta Roihuvoressa japanilaista kivipuutarhaideologiaa on sovellettu suomalaisittain. Käynti puutarhassa selkeytti mukavasti omiakin ajatuksia siitä, mitä sitä haluaisi ja kannattaisi omaan pieneen versioon toteuttaa. Lue lisää – ‘Japanilainen puutarha’.
Design Market ostoksia ja haaveita säästöön
Tänään pyörähti käyntiin Design Market Kaapelitehtaalla ja tuttuun tapaa sinne oli muitakin ihmisiä löytänyt. Muu perhe suuntasi väljemmille vesille ja itsellä oli päätarkoituksena käydä katselemassa etukäteistietona sieltä mahdollisesti löytyviä ulkokalusteita ja mitä muuta sieltä nyt vastaan tulisikaan. Ulkokalusteet löytyivät ja jäi reissusta muutama muukin ostos vielä toivelistalle. Lue lisää – ‘Design Market ostoksia ja haaveita säästöön’.
Verhoilla kaikua ja paahdetta parantamaan
Jo keväällä tuli selväksi, että aurinko tulee olohuonettamme melko paljon lämmittämään, samoin kaikua oli vielä aika vähän sisustetussa olohuoneessa havaittavissa. Pienellä selvitystyöllä ratkaisuksi valikoitui akustoivat verhot. Kattoon ei akustoivaa kerrosta tullut laitettua, eikä sitä kovin mielellään seinällekään jälkikäteen asentelisi vaikka alkaa niitäkin olla jotain ihan siedettävän näköisiä. Lue lisää – ‘Verhoilla kaikua ja paahdetta parantamaan’.
Kupariöveri?
Tuli jo jokin aika sitten hankittua kuparisten rekkitankojen kaveriksi kupariset henkarit. Nyt ne kannattelevat lähinnä t-paitoja, kun ovatkin kuitenkin vähän kapoisia, ja tekevät vähän raskaammille vaatteille venymää. Meneeköhän jo liian kupariseksi meininki? Vai voiko se mennäkään? Lue lisää – ‘Kupariöveri?’.
Valohoitoa
Paljastetaan nyt se hieman roikkumaan jäänyt kylppäriyllätys. Valaistussuunnittelijan ehdotuksena suihkummekin on valo. Pientä epäilystä sähkön ja veden yhdistämisessä oli ilmassa, mutta lopputulos kyllä näyttää ja tuntuu hyvältä. Suihku toimii mainiosti sadesuihkuna ja suihkun sisältä tuleva valo valaisee melko maagisesti tilaa ja suihkuttelijaa valon valaistessa pisarat hehkuviksi valopisteiksi – etenkin jos muita valoja ei ole päällä. Lue lisää – ‘Valohoitoa’.
Tervaleppä saunassa
Suomen Tervaleppä kävi kuvaamassa uutta tuotettaan saunassamme, jossa lauteet, seinät ja katto ovat hankittu kyseisestä yrityksestä. Nimensä mukaisesti kaikki onkin tervaleppää. Uutuustuotekin näytti ihan mielenkiintoiselta, vaikkei sitä meille olekaan tulossa. Tässä pieni kurkkaus alakerran hämyisään saunaosastoon, lisäkuvia tulossa piakkoin kunhan niitä saadaan aikaiseksi. Lue lisää – ‘Tervaleppä saunassa’.
Listat paikallaan
Lattialistoja talossamme ei ole, mutta erinäisten sattumien ja lopun budjettikriisin siivittämänä ovenpieliä ei tehty listattomiksi. Aikataulupaineiden vuoksi kylpyhuoneen laatoitus piti tehdä ennen kuin ovet olivat tontilla, joten sitä puoltakaan ei saatu laatoitettua karmiin asti. Tästä onnettomuudesta seurasi onnellinen sattuma, jonka seurauksena talomme ovien pielet on listoitettu hieman poikkeavasti. Lue lisää – ‘Listat paikallaan’.
Askelma kerrallaan
Mikseipä tekisi hieman terassihommia talvella, kun säät ovat tällaiset? Ohjelmassa on vuorossa takapihan terasseja yhdistävät portaat, toiset tuli tehtyä aiemmin ja nyt jostain tuli inspiraatio toistenkin tekoon. Lue lisää – ‘Askelma kerrallaan’.
Karnevaalivalot takapihan valaisijana
Hieman jo vanhempaa kuvamateriaalia, koska valot tuli hankittua jo ennen joulua takapihan tunnelmaa luomaan ja hieman myös valaisemaan. Takapihan terassin valaistus on suunniteltu parvekkeen alle, mutta kyseinen kohta on vielä tekemättä mm. parvekkeen sadevesipoistojen asennuksen puutteen vuoksi. Lue lisää – ‘Karnevaalivalot takapihan valaisijana’.
Joulupuu on rakennettu
Oma joulukuusi kotona ties kuinka moneen vuoteen. Nyt on tilaa ja korkeutta, joten kuusikin saa olla vähän isompi. Tällä yksilöllä korkeutta on reilu kolme metriä. Kuusi haettiin eilen metsäylioppilailta Viikin pimeiden peltojen keskeltä, jossa leimusi iso nuotio ladon vieressä. Koristeet meinasivat loppua hieman kesken. Lue lisää – ‘Joulupuu on rakennettu’.
Kauan kaivattuja sisäkuvia
Joulukuisen auringon kunniaksi tuli napsaistua muutama sisäkuva hieman tarkemmilla rajauksilla, niin näyttää jotenkuten asuttavalta. Valoa ei meidän talosta tosiaan puutu silloin kun sitä on tarjolla. Joku valitteli myös valkoisten seinien valkoisuutta, mutta itse asiassa ne aika harvoin ovat valkoisia vaan heijastelevat taivaan sineä tai tammen lämpöä. Lue lisää – ‘Kauan kaivattuja sisäkuvia’.
Peura seinälle – ensimmäinen sisustusesine paikallaan
Paikkoja laitellaan edelleen sieltä täältä kuntoon, mutta jotain on tapahtunut varsinaisen sisustuksenkin saralla. Inspiraatio yllätti ja jo aiemmin hankittu 3D-tulostettu peuranpää löysi paikkansa ruokailutilan puolelta betoniseinältä. Peuran alla on lattiaan upotettu valo, joka valaisee betoniseinää ja nyt myös valkoista peuranpäätä, joka hohtaakin sitten melkoisen valkoisena. Lue lisää – ‘Peura seinälle – ensimmäinen sisustusesine paikallaan’.
Takapihalla ja vähän sen allakin
Pieni tahaton tauko tuli näköjään blogin pitämiseen. Raksaprojekti muuttui kodiksi ja se vähäinenkin vapaa-aika, mitä ennen oli löysi uusia kohteita, kun nyt ei tarvinnut minnekään enää lähteä tehdäkseen jotain kotiin liittyen. Yli kaksi kuukautta on jo asusteltu, joten ehkä tässä voi jo vähän raottaa miltä täällä nyt näyttää vaikkei yksikään huone ole vielä valmis. Ehkä [...] Lue lisää – ‘Takapihalla ja vähän sen allakin’.
Harmaa keittiö illalla
Pientä nikkarointia ja nurkkien viimeistelyä harrastetaan edelleen lähes joka päivä, ei pidä antaa raksakrapulalle sijaa – talvi on tulossa. Keittiö sentään on melkein valmis, kaksi sähköpistorasiaa enää odottaa asentajaansa saarekkeeseen. Yhtenä iltana keittiö joutui siistimisen kohteeksi, joten tässäpä pari kuvaa tuosta epätodellisesta tilanteesta. Lue lisää – ‘Harmaa keittiö illalla’.
DIY: vaaterekki kupariputkesta
Uudessa kodissa on jo jokunen viikko asusteltu – muuttolupa siis heltisi ennen vuokra-asunnon luovuttamista. Sisustaa vielä viimeistellään siellä täällä. Yksi kohde jota on saatu edistettyä on vaatehuone, joka sai rekkitilaa kupariputkista kyhätystä viritelmästä LVI-miehen touhujen ja työkalujen innoittamana. Lue lisää – ‘DIY: vaaterekki kupariputkesta’.
Yksityiskohtia tulevasta – sneak peek
Talomme alkaa olla melko valmis sisältä, ei kuitenkaan ihan kokonaan. Mutta raotetaan hieman viikonlopun suuren siivousurakan tuloksia. Kuten todettu, muodonmuutos pahvilla päällystetystä sisuksesta oli aikamoinen. Oli melkoisen hyvä fiilis tepastella parketilla. Viime viikot LVI-miehet ja sähkömiehet ovat aherrelleet sähkökalusteita ja venttiileitään paikoilleen. Ehkä kohta saadaan valot päälle. Lue lisää – ‘Yksityiskohtia tulevasta – sneak peek’.
Hana seinässä – sehän toimii
Kylpyhuone on saatu melkein valmiiksi. Enää puuttuu wc-pytyn kiinnikeet, jotka seikkailevat vielä jossain matkalla, sekä ilmanvaihtoventtiili. Kylpyhuoneesta haluttiin melko pelkistetty ja sitä saatiin. Hana on seinässä yhtenäisen allastason yläuolella ja allastaso jatkuu suoraan ikkunasta ulos. Mitään ei myöskään ole lattialla joten siivouksenkin pitäisi olla helppoa. Lue lisää – ‘Hana seinässä – sehän toimii’.
Kurkkaus valkoiseen kylpyhuoneeseen
Samaan aikaan keittiöasennuksen kanssa myös yläkerran kylpyhuone sai kalusteet. Nyt LVI-miehetkin ovat aloittaneet vesikalusteiden asennuksen ja taas näyttää valmiimmalta. Vielä vähän sähköhommia ja vesikalusteet loppuun niin sehän on kohta valmis! Lue lisää – ‘Kurkkaus valkoiseen kylpyhuoneeseen’.
Ikea-kuvasto 2014, kurkkaus tulevaan
Rapakon takana ovat pohjolaa näköjään hieman edellä. Siellä olivat saaneet Ikean uuden kuvaston jo verkkoon. Keltainen näyttää ainakin kuvaston mukaan lisääntyvän kalusteissa, mikä ei ainakaan minua haittaa. Se tuntuu olevan väri, joka kuitenkin kestää aikaa. Osan uutuuskalusteista olen kyllä mielestäni nähnyt jo Ikeassa, olisiko täkäläinen kuvasto kuitenkin sitten hieman eri? Lue lisää – ‘Ikea-kuvasto 2014, kurkkaus tulevaan’.
Harmaa keittiö materialisoituu
Talomme sydän – keittiö on saanut kaapistot ja kodinkoneet paikoilleen. Alkaa tuntumaan jo melkein siltä, että talo voi jopa joskus valmistua. Keittiö on teetetty mittojen mukaan, jolloin kaikki sentit on saatu käytettyä hyväksi, loppujen lopuksi keittiö ei ole suuren suuri, mutta tuntuisi kuitenkin toimivalta ainakin tässä vaiheessa. Kuten aiemmin todettu, väritykseksi valikoitui kiiltävä harmaa ja [...] Lue lisää – ‘Harmaa keittiö materialisoituu’.
Laatoitusta ja panelointia
Talolla on taas tapahtunut kaikenlaista, väläytellään tässä välissä vaikka hieman laatoituksen tulosta. Alakerran kylpyhuone, saunatila, kodinhoitotila ja wc on laatoitettu jo viime viikolla. Yläkerran kylpyhuone sai laattojen lisäksi tällä viikolla myös kattopaneelit tervalepästä. Hyvä tuoksu valtasi paneloinnin jälkeen kylpyhuoneen. Ja näyttääkin hyvältä. Lue lisää – ‘Laatoitusta ja panelointia’.
Reikä seinässä
Pari reikää piti saada valettuihin betoniseiniin, joten paikalle tarvittiin timanttiporaa. Jotenkin kiehtovaa, että tuollaiseenkin aineeseen saa reikiä tehtyä kun on siihen sopivat vehkeet. Isompi reikä tehtiin kiuashormille ja toinen vielä ilmastointikanavalle, jonka aiempi reikä oli hieman väärässä paikassa. Lue lisää – ‘Reikä seinässä’.
Ulkoverhous ja ilta-aurinko takapihalla
Siellä se talo kaunistuu ulkoverhouksen etenemisen myötä. Aikas hienolta näyttää mielestäni sävy ilta-auringossa. Muutakin talolla tapahtuu, parvekkeet ovat saaneet vesieristeet ja sisähommissa parkettien asennus jatkuu. Lue lisää – ‘Ulkoverhous ja ilta-aurinko takapihalla’.
Valkoinen keittiö, harmaa keittiö, musta keittiö?
Jos jokin on talossamme hieman alkuperäisen vision jälkeen vaihdellut on keittiön väritys. Aluksi ajatuksissa oli mustaksi petsatut alakaapit ja valkoiset yläkaapit. Muutamien välivaiheiden ja ajan kuluessa kaikki sekoittuivat tasaiseksi harmaaksi. Joten harmaa keittiö olisi tulossa. Vielä viime hetkellä saarekkeen päällys ja korkeat ovet vaihtuivat tammeksi. Lue lisää – ‘Valkoinen keittiö, harmaa keittiö, musta keittiö?’.
Parkettiasennus – tammi kohtaa betonin
Eilen alkoi parketin asennus olohuoneeseen ja tämän päivän päätteeksi lähes koko olohuone olikin jo tammen peitossa. Parketiksi valikoitui hieman rustiikkisempi ja elävämpi tammilautaparketti, joka koostuu vanerikerroksesta, jonka päällä on viisi milliä tammea. Ja kyllä se vaan näyttää ja tuntuu hyvältä. Hintakaan ei ollut ihan mahdoton, joten erittäin tyytyväisiä ollaan valintaan ja lopputulokseen. Lue lisää – ‘Parkettiasennus – tammi kohtaa betonin’.
Lattialämmitys vuotaa – ja vuodon korjaus
Muutama viikko takaperin laitettiin alakerran betonilattioihin vesikierto päälle. Samalla asentaja huomasi että paineet koko piirissä hieman laskivat ja pyysi tarkkailemaan. Seuraavana päivänä kävin paikalla ja paineet olivatkin tippuneet roimasti. Ei auttanut muuta kuin laittaa kierto pois päältä. N. viikon päästä asiaa päästiin selvittämään ja vuoto paikannettiin eteistasolle. Ei muuta kuin piikkaamaan. Lue lisää – ‘Lattialämmitys vuotaa – ja vuodon korjaus’.
Kurkistus olohuoneeseen ja lattialämmitysasennusta
Lattialämmityksen kanssa sattuu ja tapahtuu. Otetaan tällä kertaa se positiivisempi tapahtuma katselmointiin. Puulattioiden alle on tehty koolaukset ja nyt niiden päälle käytiin asentamassa lämmönluovutuslevyt, jotka jakavat putkista tulevaa lämpöä hieman suuremmalle alueelle. Kuvia tuli otettua vain olohuoneesta, jossa myöskin betoninen takkatornimme on nyt hyvin näkyvissä. Lue lisää – ‘Kurkistus olohuoneeseen ja lattialämmitysasennusta’.
Vielä kerran – puhdasvalupintaa ja betonimuottia
Vihdoin on viimeinenkin betonimuotti valmiina ja maanantaina siihen saadaan betonit sisään. Tämä viimeisin muotitus tulee olemaan talon näkyvin sisäelementti, se nousee betonisena tornina koko talon läpi. Toivottavasti onnistuu valut yhtä hyvin kuin tähän asti, hieman haasteellinen on ylin osa, koska kaikkiin koloihin ei ihan pääse vibraamaan. Pientä koputtelua lienee muotin pintaan luvassa ulkopuolelta. Lue lisää – ‘Vielä kerran – puhdasvalupintaa ja betonimuottia’.
Valkoista vai valkoisempaa? Paperi vai Lumi?
Muutamista blogeista ehdinkin lukea hieman valkoisen sävyn valitsemisen vaikeudesta. Kokeilemallahan kaikki yleensä selviää, joten ei muuta kuin Tikkurilan Paperi ja Lumi -maalit testiin. Ennen kuin teipit otettiin pohjamaalien päälle tehdyistä mallimaalauksista pois, niin eroa ei kovin hyvin nähnyt. Teippien poiston jälkeen ero taas oli päivänselvä. Lue lisää – ‘Valkoista vai valkoisempaa? Paperi vai Lumi?’.
Takan ympärille betonia
Kun viime viikolla saatiin takan muuraus päätökseen muurarin toimesta, alkoi takan ympärille rakentumaan jälleen yksi betonimuotti. Takan kuori valetaan siis betonista ja jätetään sille pinnalle. Seinän korkeudeksi tulee reilu neljä metriä, joten seinä tehdään kahdella eri valulla, ettei paineet tule liian suuriksi tai muotin pitäisi olla erikoisen tukeva. Lue lisää – ‘Takan ympärille betonia’.
Peura tulostimesta
Talossa tapahtuu ja on tapahtumatta taas kaikenlaista, mutta otetaan tähän väliin jotain ihan muuta. Törmäsin verkossa 3D-tulostettuja esineitä kaupittelevaan paikkaan nimeltä Shapeways. Pitihän hommaa kokeilla ja tilasin sieltä 3D-tulostetun peuran pään ja nyt sain sen testiin nykyiselle olohuoneen seinälle. Lue lisää – ‘Peura tulostimesta’.
Takan muurauksen viimeistely
Takkamuurarimme Renni kävi vielä viimeistelemässä tekemänsä takat. Renni laitteli hetkessä arinat paikoilleen kotona jo valmiiksi tehdyllä laastilla ja kertoili miten takat toimivat. Kerrankin oli rautakaupassakin mukava yllätys, jokin asia voi olla jopa halpaa. Arinan osia meni neljä kappaletta ja loppusumma alle 12 euroa. Lue lisää – ‘Takan muurauksen viimeistely’.
Laudat ulkoseinässä
Otsikon mukaisesti, nyt olisi yksi seinä ulkoverhouksen osalta melkein valmis. Kyllä se puun syyt läpi päästävä käsittely ainakin toistaiseksi tuntuu oikealta valinnalta. Jos on puutalo niin antaa puun näkyä. Tällä viikolla työmiehet saivat yhden seinän ulkoverhoiltua ja tässä siitä kuvia. Lue lisää – ‘Laudat ulkoseinässä’.
Tukevat telineet myynnissä
Isojen ulkotelineiden tarve olisi meiltä tältä erää ohi. Nyt olisikin myynnissä tukevat haki-tyyppiset telineet esimerkiksi harkkohommin. 24 kpl 160 syviä ja 180 korkeita neliökehikoita, niiden väliin tulevat tuet, 4 kpl pienempiä kehikoita. 16 kpl puulavoja ja tarvittavat oheistarvikkeet. Näistä rakentaa tarvittaessa isommankin kokonaisuuden. Katso kuvat! Lue lisää – ‘Tukevat telineet myynnissä’.
Valoisia kulmia – tasoitusta, pohjamaalausta ja aurinko
Aurinkoinen sunnuntai antoi oivat puitteet intensiiviselle raksasiivoukselle ja parin kuvan nappaamiselle. Talomme valoista kulmat ottavat jo aika hyvin muotoa ja melkein kaikki sisäseinät ovat saaneet levyt paikoilleen. Valoa tuntuu talossa riittävän, tässäpä kuvapainotteinen päivitys portaikon ympäriltä. Lue lisää – ‘Valoisia kulmia – tasoitusta, pohjamaalausta ja aurinko’.
Viisi kilometria käsittelyä
Nyt olisi oma ulkovuorauslautojen käsittelyurakka suoritettu. Reilu 2,5 km ulkovuorauslautaa ensin pohjustettu Akvabasella ja sitten sudittu Valtti Color pintaan. Hienothan niistä tuli, mutta olihan siinä reippaasti enemmän hommaa kuin alunperin ajateltiin. Pientä logistista haastetta aiheutti talvi ja varastointitilojen vähyys, joka tarkoitti kymmentä eri käsittelyerää. Lautaa on siirtynyt paikkojen A, B ja C välillä, joten mukavasti [...] Lue lisää – ‘Viisi kilometria käsittelyä’.
Talon ulkokoolaus ristiin rastiin
Aurinkoinen päivä houkutteli rakennusmiehet vihdoin ulkokoolauksen kimppuun. Talomme ulkovuorauslaudat tulevat pystyyn, joten sitä ennen tehdään ristiinkoolaus. Ainakin ilma vaihtuu tuulensuojalevyjen ja ulkoverhouksen välissä mukavasti. Nyt pitää malttamattomana odottaa että pääsevät itse ulkoverhouksen kimppuun ja talo alkaisi näyttää talolta ulkoa. Lue lisää – ‘Talon ulkokoolaus ristiin rastiin’.
Tom Dixonin kuparipallot -20%?
O-ou. Talon budjetti on paisunut, mutta nyt olisi tilaisuus ostaa Finnish Design Shopista haaveilemamme valaisimet (tai ihan mitä vaan tuotteita…) parin päivän ajan -20% alennuksella.Mitä tehdä? Ei nyt ehkä ne akuuteimmat hankinnat? Lue lisää – ‘Tom Dixonin kuparipallot -20%?’.
Kiuas? KIVI-IKI jr. vs. Helo Rocher Wood
Yllättävässä vaiheessa pitäisi kiuas valita, eli nyt. Kiuashormimme menee osin koteloituna talon läpi, siitä syystä pitäisi saada hormi paikoilleen piakkoin. Ja jotta sen saisi paikoilleen ja saunan seinän läpi oikeasta kohdasta, pitäisi siis kiuaskin valita. Vaihtoehdot ovat kutakuinkin selvillä, joka Ikikiukaan Kivi-Iki Jr. tai Helon Rocher wood, mutta kumpi? Lue lisää – ‘Kiuas? KIVI-IKI jr. vs. Helo Rocher Wood’.
Betonia ja mustaa laattaa – sauna ja kylpyhuone
Pääsiäsenä työmiehetkin lomailevat, me emme. Siivousta ja ulkoverhouslautojen käsittelyä on ollut ihan riittävästi. Tässä kuitenkin hieman esimakua siitä, miltä alakerran saunaosasto voisi näyttää. Osa seinistä jää puhdasvalubetonille, ja lattia ja laatoitettavat seinät saavat mustan laatan päällystykseksi. Saunan materiaalina tullee olemaan tervaleppä. Pari haavettakin saadaan toteutettua, puukiuas ja kylpyamme. Lue lisää – ‘Betonia ja mustaa laattaa – sauna ja kylpyhuone’.
Väliseinää pukkaa
Seinien levytys etenee ihan mukavasti ja tänään oli tupsahtanut ensimmäiset väliseinätkin pystyyn ja osin levytettynä. Pientä hienosäätöä tuli seinien sijainteihin, jostain on muutamia senttejä tullut lisää sinne ja toisaalta poistunut, muttei nyt mitään kovin radikaalia. Jotain yksityiskohtia piti myös työmaalla ratkoa, että saadaan seinät jatkumaan saumattomasti ikkunanpuitteiksi. Onneksin niihinkin sitten löytyi keinot. Ei ole aina [...] Lue lisää – ‘Väliseinää pukkaa’.
Eikös ne laatat olleet jo valittu?
Niin, kai ne laatat oli tavallaan jo valittu aiemmin, mutta tietenkin sitten kun se pakon sanelema valintahetki lähestyy rupeaa epäilyttämään. Tällä kertaa epäilystä aiheutta musta laattavalinta, onko se nyt sittenkin muissa kuin saunatilassa hieman liian tumma? Ei muuta kuin lisänäytteitä hakemaan! Lue lisää – ‘Eikös ne laatat olleet jo valittu?’.
Portaat kiertyvät valmiiksi
Talon sydämessä sijaitsevat portaat on purettu muoteistaan ja ne ovat nyt karussa betonisessa asussaan. Portaat tullaan tasoittamaan ja maalaamaan valkoiseksi. Perushahmo on jo nyt aika vaikuttava kaikkine kulmine ja suunnanvaihdoksineen. Eiköhän näistä nyt se veistoksellinen hahmo saada vielä viimeisteltyä. Lue lisää – ‘Portaat kiertyvät valmiiksi’.
Voiko imurista tykätä liikaa?
Tein sen virheen, että ostin kerrankin jotain halpaa eli halvimman raksaimurin mitä löytyi. No sitä saa mistä maksaa, eihän sillä juurikaan mitään tehnyt. Juuri tämän ostoksen ja ensikäytön jälkeen Facebookissa majailevan raksakimpan kautta tuli myyntiin käytetty vähän järeämpi vekotin, joka piti sitten käydä hakemassa talteen. Lue lisää – ‘Voiko imurista tykätä liikaa?’.
Neljän metrin kylmäsilta!
Ihan kaikki ei mene meidänkään rakennuksella putkeen. Jotenkin vaan tuntuu että ongelmien lähde on aina sama. Tällä kertaa rakennesuunnittelijamme oli suunnitellut meille koko olohuoneen levyisen kylmäsillan. Olohuoneen alapuolella oleva autotalli jatkuu pidemmälle kuin talo, eikä mitään katkoa ollut tässä lattia/kattorakenteessa. Sellainen piti kuitenkin aikaiseksi saada. Emme tähänkään toimenpiteeseen mitään kuvia ajoissa saaneet. Lue lisää – ‘Neljän metrin kylmäsilta!’.
Talon numero on…
Ameriikasta tilattu numero saapui tullin kautta postiin. Näköjään tuontirajat olivat hieman pienempiä kuin muistelin. Heräteostoshan tämä oli, vaikka tällaisesta numerosta ajatuksia olikin. Halvemmalla olisi varmaan saanut lähempää näin jälkikäteen ajatellen jos olisi hieman asiaa jaksanut selvitellä. Lue lisää – ‘Talon numero on…’.
Osta hyvä asunto!
Tämäkin vaihe on rakentamisessa edessä, eli nykyisen asunnon myynti. Haikein mielin tätä tekee, sijainti nykyisessä asunnossa on erittäin hyvä. Pihakorttelin keskellä, ei kuitenkaan liian tiiviisti rakennettu. Upeat ulkoilumaastot parin askeleen päässä, koski, pitkospuita ja luonnonsuojelualue. Näitä tullaan kaipaamaan vaikka liian vähäiselle hyödyntämiselle ne ovat jääneet. Lue lisää – ‘Osta hyvä asunto!’.
Runkokatselmus
Maanantaina oli aika runkokatselmukselle, joten sellainen suoritettiin rakennusvalvonnan toimesta. Hieman ihmettelen, että miten se nyt vasta on, kun suurin osa rungosta on jo villojen peitossa, mutta ei kai se nyt sitten niin kummallista ollut. Mukana oli rakennesuunnittelija ja vastaava työnjohtaja. Runko oli kuitenkin heidän toimestaan jo tarkastettu tekovaiheessa ja nimet paperissa niin kai se auttoi [...] Lue lisää – ‘Runkokatselmus’.
Villa Luova telkkarissa!
Parin viikon takaiseen kuva-arvoitukseenkin löytyi vastaus. Kuningaskuluttaja kävi silloin kylässä tekemässä pienen jutun blogimarkkinointiin liittyen. Jutun voi lukea Kuningaskuluttajan sivuilta ja Yle Areenasta löytyy itse videopätkä. Kai siinä suunnilleen tuli asiat niin kuin sanoin, mutta puolet tietysti unohtui itseltä ja toinen puoli jäi editointipöydälle. Lue lisää – ‘Villa Luova telkkarissa!’.
Peltikatto paikoillaan
Tiistaina alkoi peltikaton asennus ja tänään perjantaina oli piippukin pellitetty. Nyt saa sitten tulla isompikin sade eikä haittaa ainakaan niin paljoa kuin ennen. Peltikaton väri on tummanruskea, vaikkei se sinisen taivaan värittäessä kovin ruskealta näytäkään. Päädyimme konesaumattuun kattoon, kun ei se hintaero ollut nyt sitten loppujen lopuksi niin suuri siihen konesaumatun näköiseen. Lue lisää – ‘Peltikatto paikoillaan’.
Aurinkoinen päivä, raksalle!
Kun sunnuntaina paistaa aurinko niin mitä tehdään? Mennään raksalle ottamaan kuvia miten siellä uudessa talossa aurinko elää ja valaisee. Hyvää jatkoa vuoden takaisille aurinkoisille tonttikuville. Takan hormi tuli viikonloppuna lopulliseen korkeuteensa katon läpi, huomenna alkaa katon pellitys. Lue lisää – ‘Aurinkoinen päivä, raksalle!’.
Vuosi sitten
Kun talolla tehdään nyt vähemmän kuvauksellisia vaiheita eli lisää muotitusta, hormia ja sähkötöitä, niin tuli selattua kuvia aiemman vesitornikuvan innoittamana hieman taaksepäin. Oli meidän seutu hieman eri näköinen vuosi sitten. Ensimmäistä taloa kadunpätkällemme oli juuri aloitettu rakentamaan ja itse etsimme tonttimme räjäyttelijää. On sitä vuodessa johonkin edistytty. Lue lisää – ‘Vuosi sitten’.
UFO takapihalla
Jos on jollekin jäänyt epäselväksi meidän takapihan erikoisuus, niin tässä se on – olohuoneen ikkunan läpi kuvattuna. Jos ei jotain voi piilottaa niin sitä pitää korostaa, tähän avataan näkymät olohuoneen toisesta päästä. Ja kyllä tuosta on jo alkanut ihan pitämäänkin. Lue lisää – ‘UFO takapihalla’.
Takalle betonikuori
Betonihommat ne vaan jatkuu puutalossa. Eilen avattiin lahjapaketti, josta löytyi takkahuoneen takalle betoninen kuori. Kaunis tuli, mukavan massiivinen kokonaisuus. Valu oli onnistunut hyvin, vaikka alaosan betoni oli porrasbetonia, joka notkistettiin portaiden valamisen jälkeen. Kaikki tuhkaluukun alusetkin olivat hyvin täyttyneet – hyvin vibrattu. Lue lisää – ‘Takalle betonikuori’.
Betonikaiteet portaisiin
Tämän viikon tekosiin kuuluu keskikerrosten portaiden kaiteiden muotitus ja valu. Samoin alakerran takka sai ylemmän osuuden puhdasvalua, mutta tulokset sen suhteen lepäilevät vielä hetken muotin sisällä. Lue lisää – ‘Betonikaiteet portaisiin’.
Meniköhän se ikkuna-asennus nyt ihan oikein?
No kyllä se meni, vaikka kuvista voisi moni toista luulla. Ikkunat asennettiin meillä kellarin osalta eristeen ulkopintaan ns. saksalaiseen tyyliin. Onhan ikkunatkin alkujaan Saksasta. Ikkunat on asennettu “konsoleilla”, eli alapuolelta tuollaisella kolmesta kohdasta kiinnitetyllä raudalla ja sivuilta ihan suorilla raudoilla. Ainakin joidenkin lämmönjakautumiskuvien perusteella näytti tosiaan siltä että näin kannattaa tehdä. Lue lisää – ‘Meniköhän se ikkuna-asennus nyt ihan oikein?’.
Mitähän tässä kuvassa tapahtuu?
Se selvinnee parin viikon sisällä… Lue lisää – ‘Mitähän tässä kuvassa tapahtuu?’.
Kuvitelma vs. todellisuus
Yksi suuri askel on taas otettu siihen suuntaan, että kuvitelmat vastaavat paremmin todellisuutta. Ikkunat on melkein kaikki paikoillaan ja jonkinlaista osviittaa talon valoisuudesta on aistittavissa. Ja tietysti myös näkymiä. Talossa on jo jonkin aikaa pyöritty 3D-mallin avulla, mutta miten hyvin kuvitelma vastaa todellisuutta? Lue lisää – ‘Kuvitelma vs. todellisuus’.
Ikkunoiden asennus aloitettu
Tätä onkin jo odotettu – ensimmäiset ikkunoiden karmit asennettiin tänään paikoilleen. Homma jatkuu huomenna ja lasipaketitkin saapuvat huomenna, sitten niitäkin päästää asentamaan paikoilleen. Kohta saa talon umpeen hieman paremmin ja talon lämmitykseen. Eiköhän sisätöihinkin tule hieman vauhtia tämän jälkeen. Lue lisää – ‘Ikkunoiden asennus aloitettu’.
Teknoluola autotallissa
Viikonloppuisin talomme autotalliin on syntynyt pieni teknoluola. Ihan tulee opiskeluajat mieleen. Strobot ovat vaihtuneet pariin halogeenivaloon ja savukone lämpöpuhaltimeen. Musiikki on suunnilleen samaa. Äänentoiston tarjoaa yllättävän hyvin tähän tilaan Jambox ja DJ:nä saa itse toimia Spotifyn ja iPhonen kanssa. Lue lisää – ‘Teknoluola autotallissa’.
Betoniportaat
Betoniportaat odottelevat muotissaan kuivumista. Vähän jännittää mitä sieltä muotista taas paljastuu. Tässä nykytilanne ja toivekuvat. Siellä ne odottelevat paljastusta. Jotain tällaista toivotaan. Lue lisää – ‘Betoniportaat’.
Betonihommia puutalossa, osa x
Pienten viivästysten jälkeen betoniauto kurvasi jälleen puutaloalueelle. Tällä kertaa vuorossa kolmen portaikon muottien täyttö ja ensimmäinen osuus takan betonikuoresta. Kuuleman mukaan oli erittäin vilkas päivä betoniautolla suojasään saattelemana ja samaisesta syystä se meillekin tuli kun talon ikkunat tulevat vasta ensi viikolla. Aika karun näköistähän tuo betonin kanssa toimiminen on, mutta sinne se sitten muotoutuu. Lue lisää – ‘Betonihommia puutalossa, osa x’.
Porrasmuotti, takkamuotti – lisää betonia
Portaita on tällä viikolla muotitettu lisää, kolme kappaletta olisi niitä nyt valmiina. Näiden lisäksi hieman erikoisempaa muottia on aloitettu myös. Takkahuoneen takka tullaan “päällystämään” betonilla ja sen kanssa pitikin hieman temppuilla. Muuratun takkasydämen ympärille on laitettu ensin villaa ja sitten kivilevyä, joka toimii muotin toisena puolena. Näin takan eläminen ei siirry betoniin ja aiheuta halkeamia. [...] Lue lisää – ‘Porrasmuotti, takkamuotti – lisää betonia’.
11 kysymystä – ja vastausta blogihaasteeseen
Kotiladosta kolahti blogihaaste, joten raotellaan hieman tämän bloggaajan sielunmaisemaa. Aluksi kysymykset tuntuivat ihan helpoilta, mutta tarkemmalla tarkastelulla aika kinkkisiltä. Lue lisää – ‘11 kysymystä – ja vastausta blogihaasteeseen’.
Talon väri
Ulkoverhousten värikäsittely on aloitettu haaleassa ja kosteassa autotallissa. Katsotaan mitä siitä tulee. Alle tuli Tikkurilan Akvabasea ja päälle Tikkurilan Akvacolor kuullote. Ruskeaa tulee, tarkemmin värisävy on “Kanto 5077″. Ensimmäiset n. 25 neliötä on käsitelty, sillä peittää kadunpuoleisesta seinästä noin puolet. Pienten laskelmien perusteella seinästä oli 50% ikkunaa, joten onneksi se helpottaa ainakin tätä valttausurakkaa. Lue lisää – ‘Talon väri’.
Sisätyöt edistyvät
Viime viikolla sisätöitä on edistetty rakennusmiesten, LVI-miesten ja sähkömiesten voimin. Yläkerran kattoon vedettiin sähkövedot väliaikaisen tason ollessa paikoillaan ja samalla se myös levytettiin, niin väliaikaistason pystyi purkamaan olohuoneen kohdalta pois. Ilmanvaihtoputkia ja vesiputkia on myös ilmestynyt kiitettävää tahtia. Lue lisää – ‘Sisätyöt edistyvät’.
2,5 km lautaa
Ihan hirveästi ei ole omia lihaksia vielä rakennuksella siivouksen lisäksi käytelty. Nyt oli kuitenkin hyvä tilaisuus ja reilu 2,5 kilometriä ulkoverhouspaneelia siirtyi autotallin suojiin. Kovin pieneltä näyttää kasa kuvissa, mutta korkeutta sillä on n. 2 metriä autotalliin kasattuna. Nyt se sitten pitäisi käsitellä, kahteen kertaan. Lue lisää – ‘2,5 km lautaa’.
Eristystä, ikkunavalmisteluja ja LVI-töitä
Joulunpyhistä huolimatta ja niitä ennen saatiin joitakin hommia aikaiseksi. Ikkunoita varten tehtiin teräskehikko, että saadaan ylemmät olohuoneen ikkunat pysymään ylhäällä. Ja tämän jälkeen aukot tarkistusmitattua ja ikkunatilaus sisään. Höyrynsulkumuovit saatiin kattoon ja niitä ennen kattoristikoiden väliin jäävät IV-kanavat. Samoin eristystä saatiin paikoilleen yläkerrosten osalta. Nyt taas jatkuu hommat normaaliin tahtiin. Lue lisää – ‘Eristystä, ikkunavalmisteluja ja LVI-töitä’.
Kujamme rakentuu
Kohta tulee vuosi siitä, kun ensimmäinen kujamme taloista otti varaslähdön rakentamiseen muihin nähden, ja siinä jo asutaankin. Muiden talojen osalta maatyöt tehtiin kimpassa maalis-toukokuussa ja siitä eteenpäin talopaketteja on tupsahdellut epäsäännölliseen tahtiin – viimeisin pari viikkoa sitten meidän naapuriin. Meidän lisäksi kahta muutakin taloa tehdään pitkästä tavarasta. Ainoastaan yhden talon aloittamista enää odotetaan. Lue lisää – ‘Kujamme rakentuu’.
Naapurisopua?
Jos tontit on pienet, niin on myös etäisyydet naapuriin. Toiselle puolelle meillä jää 1,25 m seinästä seinään ja toiselle puolelle hieman vajaa 1,4 m. Pienemmästä välistä toinen naapureista tulee kulkemaan takapihalla sijaitsevalle pääsisäänkäynnille – mahdollisen auton ohi. Hieman isompi väli taas on varattu meille takapihalle käyntiä varten. Kai tätä vielä voi kutsua omakotiasumiseksi? Lue lisää – ‘Naapurisopua?’.
Talo ulkoa – 3D kuvia
Suunnitteluvaiheessa 3D-malli auttoi hahmottamaan tulevia tilajakoja, mutta nyttemmin 3D-malli auttaa kestämään odotusta ja toimii motivaattorina. Mallin avulla voi kokeilla mukavasti sisustusta ja saada jo aika hyvä kuvan valon kulusta ja elosta talossa, vaikkei täysin todellisuutta vastaakaan. Näiden kuvien laskemiseen sijoitin $99 ohjelmaan, joka osaa laskea valon kuviin jo melko realistisesti. Lue lisää – ‘Talo ulkoa – 3D kuvia’.
Talopaketti vai talo paketissa?
Kaikenlaista on taas tullut rakentajan eteen, mutta siitäkin huolimatta talo on nyt hetken ollut jo suunnilleen säältä suojassa. Pakettia paikkaillaan vielä hieman ennen lumien tuloa. Ikkunat ja peltikatto olisivat seuraavina vuorossa, mutta laitetaan tähän väliin pieni kuvallinen päivitys. Lue lisää – ‘Talopaketti vai talo paketissa?’.
Kattotuolit paikoillaan
Mikäs sen parempi päivä laittaa kattotuoleja paikoilleen kuin sateinen ja tuulinen perjantai. No hyvin se meni silti, niin hyvin etten itse ehtinyt paikalle katsomaan itse nosto-operaatiota, koska se oli ohi tunnissa. Siellä ne nyt kertovat talon korkeudesta ja kunhan päivä huomenna paistaa, niin täytynee mennä katselemaan hieman tarkemmin tulevien ikkunoiden aukoista aukeavia näkymiä. Lue lisää – ‘Kattotuolit paikoillaan’.
Talon 3D-malli hahmottamisen apuna
Joskus aikoinaan tuli tehtyä ihan töitäkin 3D-mallien parissa, jotkut opit olivat jääneet ehkä liiankin hyvin päähän kun aloitin talon mallintamisen Googlen Sketchup-nimisellä ohjelmalla. Joka tapauksessa 3D-mallin tekeminen auttoi suunnitteluvaiheessa hahmottamaan pienempiä yksityiskohta, joita ei pienoismallista vielä voinut nähdä. Lue lisää – ‘Talon 3D-malli hahmottamisen apuna’.
Pimeätä meininkiä rakennuksella
Onneksi on valot työmaalla niin näkee vähän pidemmänkin työpäivän päätteeksi, mitä rakennuksella on tapahtunut. Tällä kertaa taivaskin tarjoili mukavan sinistä taustaa kuville. Ylimmän kerroksen alapohja on saanut alkuaan ja taas pystyy hahmottamaan parvekkeen rajaamaa näkymää hieman tarkemmin. Ja myös näkymiä naapureille illan tullen… Lue lisää – ‘Pimeätä meininkiä rakennuksella’.
Puurunko rakentuu – jopa vähän liikaakin
Viime perjantaina alkoi puurungon pystytys. Ilmeisesti alkuhuumassa seinää nousi vähän liiankin paljon, meillehän tämä olisi kyllä sopinut, mutta naapuri tai rakennusvalvontavirasto ei välttämättä olisi meidän olohuoneen laajennuksesta innostunut. Pientä episodia saatiin aikaiseksi myös rakennekuvista ja niissä vilisevistä erilaisista mitoista samoissa rakenteissa. Lue lisää – ‘Puurunko rakentuu – jopa vähän liikaakin’.
Rautaa ja betonia puutaloon
Viime päivinä tapahtunutta. Keskiviikkona saatiin lisää betonia työmaalle, tällä kertaa eteiseen. Eteisen lattia jää myös betonipinnalle ja viimeisiä hetkiä olikin sitä tehdä lämpötilan ollessa jo hieman rajoilla. Seitsemältä aamulla tuli betonit ja seitsemältä illalla oli sitten lattia hierretty ja käsitelty. Lattiapinta-alaa ei kovin kummoisesti ollut. Torstaina taas vuorossa oli juotosvalujen muottien purku ja kulmarautojen asentaminen [...] Lue lisää – ‘Rautaa ja betonia puutaloon’.
Ontelolaattojen juotosvalu
Puutaloa lähdettiin rakentamaan, mutta betonia tulee tontille harva se päivä, siltä ainakin tuntuu. Läjä rautaakin odottaa tontin kulmalla jatkokäsittelyä. Tällä kertaa vuorossa oli ontelolaattojen juotosvalu, sekä ruokailutilan lattian paikallavalu. Suoraviivaista hommaa syksyn vaihtelevassa säässä. Lue lisää – ‘Ontelolaattojen juotosvalu’.
Lattiaunelmia – leveät lankut
Verkossa vilahtelee kuvia, joissa on kotoisat leveät vaaleat lattialankut. Muun muassa tanskalaisten Norm-arkkitehtien useissa kohteissa on käytetty Oregon-männystä eli Douglaskuusesta leveillä lankuilla tehtyjä lattioita. Pitihän se selvittää mistä moiset lattiat saisi. Lue lisää – ‘Lattiaunelmia – leveät lankut’.
Tuuma on muurarin milli
…sanoi takkamme muurari. Mutta näytti se suunnilleen sentilleen kuitenkin hommia tekevän. Näitä senttejä tarvitaankin, koska hormiston viereen piti saada sovitettua vielä pari ilmanvaihtokanavaa ja radon-putkien poisto katolle. Niiden kanssa meinasikin sormi suuhun mennä, mutta loppujen lopuksi niille reitti vielä keksittiin. Lue lisää – ‘Tuuma on muurarin milli’.
Tuleva kylpyhuoneen näkymä
Ontelolaattojen asennuksen myötä myös ikkunanäkymät alkavat hahmottumaan tarkemmin. Saunan yhteydessä oleva kylpyhuone tulee tarjoamaan hieman erilaiset näkymät, ei kovin laajat mutta toivottavasti tunnelmalliset. Kylpyhuoneen ikkuna on melko iso ja kokoa sille tulee 2,4 metriä leveyttä ja 1,6 metriä korkeutta. Lue lisää – ‘Tuleva kylpyhuoneen näkymä’.
Ontelolaattojen asennus
Rakennuksella tapahtuu taas mukavaan tahtiin ja näkyviä muutoksia ilmestyy lisää. Maanantaina saatiin ontelolaatat paikoilleen parissa tunnissa. Sääkin suosi juuri oikeaan aikaan ja onteloiden asennus sujui ilman sadetta. Oleskeluterassin ja olohuoneen näkymiäkin pääsee tämän jälkeen hieman tarkastelemaan suunnilleen oikealta korkeudelta. Lue lisää – ‘Ontelolaattojen asennus’.
Betoniseinä, tammilattia, musta laatta?
Materiaalivalinnat olisivat pian edessä. Aika hyvin pääpiirteissään ne nyt ovat mielessä olleetkin. Ensimmäisten betoniseinien ollessa valmiina pystyi nyt ensi kertaa ihan käytännössä kokeilemaan mikä materiaalien yhdistelmä toimisi parhaiten. Ei muuta kuin tontille mallipalojen kanssa ja testaamaan! Lue lisää – ‘Betoniseinä, tammilattia, musta laatta?’.
Puhdasvaluseinä paljastuu
Eilen avattiin ensimmäiset muotit, joiden takaa paljastuivat puhdasvaluseinät. Ensimmäistä muotin avaamista piti tulla ihan kesken työpäivän katsomaan, sen verran odotettu ja jännitetty tapahtuma oli kyseessä. Muotista paljastui tulevan teknisen tilan ja kodinhoitohuoneen seinä, joka näytti oikein hyvältä. Muista muoteista ei sitten enää yhtä virheetöntä seinää paljastunutkaan. Lue lisää – ‘Puhdasvaluseinä paljastuu’.
Ensimmäiset puhdasvaluseinät
Perjantaina oli vuorossa ensimmäisten puhdasvaluseinien teko. Klo 10 tontille saapui betoniautollinen S3-notkeusasteen omaavaa betonia 8 millin raekoolla – eli vetelää ja pienillä kivillä varustettua tavaraa. Kaiken muun ohessa muotteja oli rakennettu huolella pari viikkoa itsetiivistyvälle betonille, joka sitten kuitenkin vaihdettiin “normaaliin” betoniin viime metreillä tulevien muottien tekemisen helpottamiseksi. Lue lisää – ‘Ensimmäiset puhdasvaluseinät’.
Valmista pintaa – betonilattia
Jatketaan betoniaiheisella jutulla toisen perään, tapahtui muutama viikko sitten. Reilu kuukausi varsinaista rakentamista takana ja meillä oli ensimmäinen valmis pinta talossa! Kyseessä on betonipinnalle jätettävä kellarin lattia. Ihan käsittelemätön se ei tietenkään ole vaan hieman hommia sen kanssa piti tehdä. Tasaiseksi lattia saatiin koneellisesti liippaamalla ja lisäksi pintaan tuli litium-silikaattikäsittely. Käsittely sulkee betonin huokoset ja [...] Lue lisää – ‘Valmista pintaa – betonilattia’.
Seinän betonipinta testissä
Hieman takapainoisesti taas mennään näiden juttujen julkaisemisen kanssa, takana hieman reissuja ja flunssaa. Taloomme on tulossa muutama betoniseinä puhdasvalupinnalla, tarkoittaa siis sitä, että valmista pintaa tule kerralla. Muotteihin oli valittu muovipinnoitteinen muottilevy ja sitä piti tietenkin testata millaista pintaa olisi tulossa. Samoin toinen testattava tekijä on itsetiivistyvä betoni, kuinka se käyttäytyy. Lue lisää – ‘Seinän betonipinta testissä’.
Vettä, sähköä ja lämpöä
Viikossa ehtii tapahtua paljon, kun on osaavat ihmiset paikalla. Tällä viikolla kellari ja autotalli ovat nousseet harkkojen osalta niin korkealle kuin tulevat nousemaan. Lisäksi kellariin on vedetty lattiaan tulevat sähköjohdot, viemäröinnit ja lattialämmitys. Vesi- ja viemäriliitoksetkin on aloitettu. Aikamoinen vilske on tontilla ollut. Lue lisää – ‘Vettä, sähköä ja lämpöä’.
Kannustalon lato – blogeja
Kannustalon ladon ihailijaksi tunnustautuneena (kuten aiemmin mainittu) olen ilolla lisännyt kaksi blogia omaan seurantaan. Ja joo, joku seuratut blogit lista olisi tännekin tulossa kunhan saan sellaisen fiksun aikaiseksi. Mutta joka tapauksessa, jos olet etsinyt Kannustalon Ladoissa asuvia tai rakentajia niin tässä kaksi kolme linkkiä: Ladossa – Barn House Blog Kotilato Ison kiven juureen Kannustalon Ladon [...] Lue lisää – ‘Kannustalon lato – blogeja’.
Betonilattia?
Betonilattiaa oli alunperin ajatus tehdä koko kellarikerroksesta ja eteisestä. Märkätiloihin sen tekeminen on mahdollista, mutta loppujen lopuksi se sitten hieman vesieristyksen ehdoilla tiputettiin pois – sinne siis laattaa. Jäljelle jää siis takkahuone, portaat ja eteinen. Mutta mistä tekijä ja oikea tapa? Betonilattian voi nimittäin tehdä aika monella eri tavalla Lue lisää – ‘Betonilattia?’.
Lisää suuria suunnitelmia – Grand Designs iPadissa
Grand Designs -sarjaa on tullut rakennusprojektin tiimoilla katseltua televisiosta aiempaa enemmän. Sarja toimii hyvänä motivaattorina. Sattumalta Grand Designs löytyi myös iPadin lehtihyllystä, joten sehän piti sitten heti tilata. Padin lehtitilaushinnat ovat aika kohtuullisia – 19,99€vuoden tilauksesta. Lisäksi aiemmin ilmestyneet lehdetkin on luettavissa. Lue lisää – ‘Lisää suuria suunnitelmia – Grand Designs iPadissa’.
Seinät nousevat
Rakennusmiehet ovat tällä viikolla ahkeroineet meidän kellaria ja autotallia kasaan ansiokkaalla tahdilla. Tänään tuli ensimmäiset betonit harkkoihin kellarin ja autotallin osalta. Naapuritalotkin putkahtelevat talopakettien saapuessa nopeasti harjakorkeuksiin. Lue lisää – ‘Seinät nousevat’.
Kotivakoilua – AirBnB
Viikonloppu Lontoossa odottaa syyskuussa, joten päätin hotellin sijaan kokeilla jotain muuta. AirBnB-palvelu on kohtalaisen uusi asunnonvälityspalvelu, jossa oman kodin vuokraaminen lyhytaikaisesti on tehty erittän helpoksi sekä vuokraajille, että asunnon etsijöille. Palvelusta löytyy todella hienoja asuntoja ympäri maailmaa ja myös hieman lähempääkin, vaikka Helsingistä tai Tukholmasta. Lue lisää – ‘Kotivakoilua – AirBnB’.
Ensimmäinen kerros
Tosin vain harkoista, mutta nämä kannattanee laittaa suoraan, niin on sitten jatkossa helpompaa. Muutakin on rakennuksella tapahtunut, saatiin työmaakoppi myös käyttöön, sijaitsee nyt aluksi naapuruston tonttilla sen aikaa kun saa siinä olla. Pienillä tonteilla melkein koko kadun laita rakentaen ei ylimääräistä tilaa oikein ole. Lue lisää – ‘Ensimmäinen kerros’.
Alienit tontilla
Kryptisiä merkintöjä oli ilmestynyt anturan pintaan. Niiden avulla sain nyt ensimmäisen tarkemman havainnon siitä, mihin meidän sisäseiniä olisi tulossa. Lue lisää – ‘Alienit tontilla’.
Ylöspäin!
Maanrakennustyöt on vihdoin saatu kunnialla päätökseen ja tänään on taloprojektin ensimmäinen päivä jolloin talo varsinaisesti alkaa valmistua. Eilen työporukka laittoi anturamuotit paikoilleen ja tänään aamulla tuli betonit anturaan. Tästä suunta on toivottavasti vain nopeasti ylöspäin! Lue lisää – ‘Ylöspäin!’.
Kesäprojekti – rantamaja
Ai ei riitä, että rakennuttaa taloa, vaan pitää sitten itse rakentaa mökki? Näin pääsi käymään, koska mökkiprojekti tuli aloitettua viime vuonna vanhan rantamajan lähes totaalisella purkamisella. Ja jos jotain aloitetaan se viedään loppuun. Kiitoksena kahden kesäloman ja useiden viikonloppujen ahertamisesta, ensimmäinen yö lähes uudelleenrakennetussa rantamajassa on vietetty. Lue lisää – ‘Kesäprojekti – rantamaja’.
Erilaista asumista
Espoon modernin taiteen museon pihalla kököttää hieman erilainen asumus eli Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelema Futuro-talo. Pitihän sitä käydä ihmettelemässä ihan paikan päällä. Kokemus oli ehkä jopa positiivinen yllätys. Lue lisää – ‘Erilaista asumista’.
Talon malli
Pohjakuvista ja julkisivupiirustuksista oli hieman hankala ihan ensimmäistä kertaa hahmottaa taloa kokonaisuutena. Hahmottamisen auttamiseksi arkkitehdit olivat kuitenkin tehneet ihan perinteisen mallin talosta ja siitä nyt tässä muutamia kuvia. Talon ytimessä on portaat, jotka muodostavat talon keskelle jopa veistoksellisen muodon. Mallin avulla talon sisäisiä näkymiäkin on helpompi hahmottaa. Lue lisää – ‘Talon malli’.
Etenee, etenee, hitaasti
Rakentamisen alkuaikana ihmettelin, että miten siihen suunnitteluun muka voisi vuosi mennä. Noh, nyt on noin vuosi takana siitä kun arkkitehti valittiin ja vieläkin odotellaan rakennesuunnitelmia, jotka aloitettiin vuoden alussa arkkitehtikuvien ollessa jo hyvällä mallilla. Lue lisää – ‘Etenee, etenee, hitaasti’.
Aloituskokous
Tästä se nyt lähtee – virallisestikin. Aloituskokous pidettiin tänään aamupäivällä aurinkoisessa säässä. Ympäriltä kuului räjäyttelijöiden poran kolke kun vieresiä tontteja vielä porailtiin ja viimeisteltiin, pientä viimeistely omalla tontillakin kyllä vielä luvassa. Meidän tontille oli talon nurkkapisteitä laitettu muutama kappale, joten kellarin “luola” oli tilan puolesta havaittavissa. Ehkä pientä säätöä olisi luvassa autotallin syvyyden kanssa, koska [...] Lue lisää – ‘Aloituskokous’.
Fab.com Eurooppaan
Jenkkiläinen “flash-sales” sivusto rantautui Eurooppaan ja nyt myös Suomeenkin voi tavaraa tuolta tilata. Hommahan tuolla toimii niin, että myyntiin tulee aina tavaraa hyvillä alennuksilla, mutta sitä on saatavilla vain rajoitetun ajan. Tavaraa löytyy sisustamisen, vaatetuksen ja kaikenlaisten design-tavaroiden skaalalla. Luultavasta tarjonta tuosta vielä kasvaa ainakin jos vertaa siihen mitä kaikkea lammikon toisella puolella jo on [...] Lue lisää – ‘Fab.com Eurooppaan’.
Onpas teitä lukijoita paljon – 10 000 rikki
Täällä vasta polkaistaan käyntiin rakennusprojektia ja kovin moni on jo tänne blogiin löytänyt. Mukavaahan se on, tervetuloa uudelleen! Sivuja on latailtu jo yli 10 000 kertaa ja eri kävijöitäkin on vajaa pari tuhatta. Suoria yhteydenottoja muilta rakentajiltakin on ihan mailiinkin asti tullut. Hienoa, että samankaltaisten hankkeiden kanssa painivat jakavat spontaanisti tietojaan, ensikertalaiselle rakentajalle selvitettävää riittääkin [...] Lue lisää – ‘Onpas teitä lukijoita paljon – 10 000 rikki’.
Rakennuslupa!
Rakennuslupa olisi nyt kourassa ja kahden viikon valitusaikakin umpeutui juuri. Olisikohan tänään oikea hetki sitä hieman juhlistaa. Suunnitelmien mukainen talo on siis ihan luvan kanssa mahdollista meidän nyt rakentaa. Ei muuta kuin hihat heilumaan (maastoonmerkintä tilattu, aloituskokous sovittu). Lue lisää – ‘Rakennuslupa!’.
Arkkitehtivierailu: Huttunen-Lipasti-Pakkanen
Muistellaanpas taas hieman alkupään suunnittelijatapaamisia, niin saadaan tätä sarjaa hieman eteenpäin kun vielä itsekin muistan näistä jotain. Huttunen-Lipasti-Pakkanen oli tullut muutamalla talolla vastaan joissakin arkkitehtuuriblogeissa, joten jonkinlainen ennakkokäsitys toimistosta oli olemassa. Keräsin rohkeuteni ja otin yhteyttä toimistoon, veikkailin että ihan halvimmasta päästä ei toimisto olisi. Heinäkuun alussa sain sovittua tapaamisen Risto Huttusen kanssa kyseisestä toimistosta. Lue lisää – ‘Arkkitehtivierailu: Huttunen-Lipasti-Pakkanen’.
Joka toiselle kuoppaa kaivaa
Maansiirtotyöläiset olivat saaneet jotain viikon aikana aikaiseksi ja tontti on nyt tasattu tien tasoon. Ei tullut kallio vastaan ihan 20 cm syvyydestä, kuten maaperätutkimuksessa väitettiin. Nyt maata on poistettu noin 1,5 metriä. Toivottavasti kallio kuitenkin kohta tulee vastaan, ettei tarvitse perustuksia suunnitella ihan uusiksi. Maata (tai kohta toivottavasti sitä kalliota) otetaan vielä reilu pari metriä [...] Lue lisää – ‘Joka toiselle kuoppaa kaivaa’.
Talon paikka
Saatiin mittamies tontille laittamaan terassin korkomerkinnät ja talon nurkat paikoilleen maastoon. Jotta paremmin hahmottaisimme talon tulevan sijainnin ja pääsisimme hieman ennakoimaan näkymiä, niin vetelin hieman linjalankaa talon muotojen mukaisesti ja terassiakin vähän aloittelin. Auttoi kummasti taas hahmottamaan mitä tuleman pitää. 3D-mallikin on talosta tehty, tosin ei näy tässä kuvassa. Lue lisää – ‘Talon paikka’.
Tonttikatselmus
Maansiirtotyöt on aloitettu, joten piti käydä tontilla vilkaisemassa miltä siellä näyttää. Puut oli siirretty maansiirtotöiden alta ylemmäksi kalliolle odottelemaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä. Jonkinlaisen multakasan olivat saaneet myöskin jostain tontillemme aikaiseksi. Omasta mielestä tontillamme ei noin paljoa tuota multaa ollut, joten joltain naapuritontilta se lienee siinä väliaikaisesti evakossa. Puidenkaadon jälkeen tonttimme maamerkkikin näkyy kunnolla. Lue lisää – ‘Tonttikatselmus’.
Unelmatalo Itävallasta
Harvoin yksittäinen talo osuu niin hyvin omaan makuun kuin tämä talo Itävallasta. Tässä on aikalailla kaikki kohdallaan. Yksinkertainen perusmuoto, jota on rikottu hienosti luoden taloon suojaisia tiloja ja terasseja. Laadukas viimeistely sisäpuolella. Kotoisa tunnelma runsaiden puupintojen ansiosta. Pientä särmää erilaisilla materiaaleilla. Ja maisemakin vielä kaiken päälle. Voisin muuttaa tuonne. Lue lisää – ‘Unelmatalo Itävallasta’.
Timber! Katso video
Toinen kimppahankinta tonteillamme lähestyy, eli olemme niputtaneet seitsemän tontin maansiirto- ja louhintatyöt yhdeksi kokonaisuudeksi. Vaikka rakennuslupahakemus on vasta jätetty, niin näitä töitä voi tehdä toimenpideluvalla. Toimenpideluvan saa saman tein mukaan ainakin näihin töihin, joten sellainen tietysti piti hankkia, että saadaan kaikki tontit samaan aikatauluun. Ensimmäisenä vaiheena tontilta pitää hankkiutua eroon puista, jotka ovat rakennusalueella. Lue lisää – ‘Timber! Katso video’.
Arkkitehtivierailu: NOW
Takautumaa kesältä 2011. Samalta kadulta jaettiin yhteensä 10 tonttia ja tapasimme muiden tonttilaisten kanssa siinä sitten jossain vaiheessa. Osalla oli jo alustavia suunnitelmia, ja näistä suunnitelmista yksi näytti omaan silmään hyvältä ja mietityltä. Loogista oli mennä tapaamaan suunnitelman tehnyttä arkkitehtia Tuomas Toivosta. Arkkitehtitoimiston nimi on Now for Architecture and Urbanism. Siinä vaiheessa nimi ei itselle [...] Lue lisää – ‘Arkkitehtivierailu: NOW’.
Rakennuslupahakemus
Perjantaina saatiin Helsingin tonttiosaston tarkistama rakennuslupahakemus eteenpäin rakennusvalvontaan perinteisempään lupahakemusprosessiin. Vuokratontin ollessa kyseessä tonttiosasto tarkistaa, että suunnitelmat täyttävät tontin käyttötarkoituksen. Arvioitu käsittelyaika ennakoivassa lupaprosessissa on noin kuukausi. Kertaalleen olemme käyneet suunnittelun alkuvaiheessa näyttämässä luonnoksia, eikä niihin siinä vaiheessa tullut juurikaan mitään sanomista kaupungin puolelta, melkein jopa helpotuksia. Lue lisää – ‘Rakennuslupahakemus’.
Flunssa lisää inspiraatiota
Useampi päivä tuli lepäiltyä flunssaa parannellen. Onneksi iPad on mukavaa seuraa vällyjen väliin ja Pinterest sai monta uutta inspiraatiokuvaa tauluihinsa ja kuvapaljouden myötä jakaantui useampaan eri tauluun mm. valaistukseen, huonekaluihin, esineisiin ja taiteeseen. Jonkin uuden kuvan kautta löytyi myös uusi tuttavuus, reilut 320 000 kuvaa sisustusta ja taloja kategorisoituna huoneen ja tyylin mukaan. Lue lisää – ‘Flunssa lisää inspiraatiota’.
Talovalmistaja- ja arkkitehtivierailu: Plusarkkitehdit & Honkatalot
PlusArkkitehtien suunnittelemia PlusHuviloita olin ihaillut ja haaveillut kesäpaikaksi jo ennen taloprojektin konkretisoitumista. Uutuutena Honkatalojen mallisto päivittyi jotakuinkin samalla konseptilla toteutettuun PlusTaloon. Kaiken kukkuraksi PlusTalosta esiteltiin vielä harjakattoinen malli – kaavamääräyksissä sellaista vaaditaan alueellamme. Näillä tiedoilla lähdettiin sitten juttelemaan PlusArkkitehtien kanssa mahdollisuuksista yhteistyöhön. Lue lisää – ‘Talovalmistaja- ja arkkitehtivierailu: Plusarkkitehdit & Honkatalot’.
Tontti talvella
Tänään piti käydä tontilla katselmoimassa Helsingin kaupungin ja tarkemmin Staran puustovastaavan kanssa mikä on meidän tontin puiden kohtalo. Vuokratontillahan kaikki on kaupungin omaa mukaanlukien tontilla kasvavat puut. Samalla tarjoutui tilaisuus ikuistaa tonttia talvisessa ja puhtaassa asussaan. Lupahakemus on menossa näinä päivinä kaupungille ja samalla saa hakea toimenpidelupaa pohjatöille. Lue lisää – ‘Tontti talvella’.
Betonitalo kultaisella leikkauksella
Kuvaa katsomalla ei voisi ehkä päätellä, että kuvan talo sijaitsee Saksassa. Japania olisin itse ensimmäiseksi veikannut, mutta ehkä talon koko kuitenkin olisi sinne hieman liian suuri. Betonitalo oli itselläkin mielessä unelmataloa ajatellen, onhan se materiaalina tavallaan aito ja yksiaineisena ymmärrettävissä nykytalojen monimutkaisiin rakenneratkaisuihin verrattuna. Tontti on tässä tapauksessa sallinut mittasuhteiden hieman vapaamman mietinnän ja talon [...] Lue lisää – ‘Betonitalo kultaisella leikkauksella’.
Talovalmistaja: Lapponia House & CLT
Lapponia House ja hirsitalot nyt muutenkaan ei ole ensimmäinen asia joka tulee mieleen modernista puutalosta. Heillä on kuitenkin tulossa uusi tekniikka käyttöön nimeltään CLT eli suomeksi ristiinlaminoitu hirsilevy tai massiivipuulevy. Tämä tekniikka kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että sitä piti käydä ihmettelemässä ihan paikan päällä. Kyseisellä tekniikalla talo kootaan nostureilla massiivipuulevyistä ja samalla tulee runko ja [...] Lue lisää – ‘Talovalmistaja: Lapponia House & CLT’.
Pinterest & Villa Luova
Otin testaukseen Pinterest-nimisen palvelun. Palvelussa voi poimia vastaan tulleita kuvia ja koostaa niistä oman kokoelman. Palvelu on saavuttanut suuren suosion Jenkeissä. Itse tutustuin palveluun noin vuosi sitten ja olin jo sen melkein unohtanutkin, mutta sitten ystäviltä rupesi satelemaan seurausviestejä. Voit itsekin ruveta seurailemaan Villa Luovaa Pinterestissä. Aluksi kaksi kokoelmaa: arkkitehtuuri ja sisustus. Jos haluat kutsun [...] Lue lisää – ‘Pinterest & Villa Luova’.
Ilmainen sisustuslehti Australiasta
Est -niminen verkkolehti näytti aika mukavalta ja toimii Issuu-julkaisuna myös iPadilla. Jos moinen vekotin löytyy kotoa, niin kannattaa kokeilla tätäkin blogia myös sillä. Lue lisää – ‘Ilmainen sisustuslehti Australiasta’.
Rakenna & remontoi -messut
Launtaina kului rattoisasti monta tuntia jutellen ikkunoista, maalämmöstä, lattialämmityksestä, lattioista, keittiöistä, sähkösuunnitelmasta… eli kävimme Myyrmäessä rakenna & remontoi messuilla. Ja kotiseudun lörtsy pihalta matkaevääksi. Lue lisää – ‘Rakenna & remontoi -messut’.
Talovalmistaja: Kannustalo
Ensimmäinen vierailukohde oli loogisesti Lato-malliin tykästyneenä Kannustalo ja heidän edustajansa Helsingissä, Libelli. Ensikertalaisena rakentajana jonkinlainen kokonaispaketti tuntui houkuttelevalta valinnalta ja tarkoituksena olikin selvittää mitä kaikkea olisi mahdollista tehdä heidän mallistojensa puitteissa. Lue lisää – ‘Talovalmistaja: Kannustalo’.
Talopaketti vai arkkitehti?
Siinä kysymys johon joutui etsimään vastausta sen jälkeen kun tieto tontin saamisesta oli varmistunut. Lyhyelle listalle valikoitui muutama talovalmistaja sekä neljä arkkitehtitoimistoa. Aiemmin haaveissa oli ollut Kannustalon Lato, joka sellaisenaankin olisi miellyttänyt omaa makua aika lailla rouheine pintoineen ja selkeine ulkomuotoineen. Meidän tontille se ei millään mahtuisi. Lue lisää – ‘Talopaketti vai arkkitehti?’.
Moderni puutalo Hollannista
Tässä hollantilaisessa paritalossa on mukavaa yksinkertaisuutta ja selkeyttä. Isommalle tontille ja ilmeisesti vähän maaseutumaiseen ympäristöön sopii talon jyrkähkö harjakatto ja hieman latomainen ulkomuoto. Julkisivu ja sisäpihan puoli ovat väritykseltään aikalailla erilaisia, julkisivu on täysin tumma kun sisäpihan puoli taasen kutsuva suurine lasipintoineen ja valkoisine seinineen. Lue lisää – ‘Moderni puutalo Hollannista’.
Kaavamääräykset ja tontti
Pienen pieni tonttimme kooltaan 308 m2 sijaitsee uudella puutaloalueella Helsingin Myllykylässä. Myllypuron, Viikin ja Vanhan Herttoniemen välissä. Koko alueelle haetaan yhtenäistä ilmettä ja ajatusta joten kaavamääräyksiä on aika lailla. Ainakaan ei tarvinnut miettiä tekeekö puutalon vai kivitalon. Lue lisää – ‘Kaavamääräykset ja tontti’.
Musta keittiö
Talomme keittiöstä on haaveiltu mustan ja valkoisen yhdistelmää. Mustan ollessa mustaksi petsattua tammea ja valkoisen taas korkeakiiltoista. Näiden suhde toisiinsa on vielä mysteeri. Kuvan keittiö ja etenkin laatikoston osuus miellyttää mittasuhteiltaan ja viimeistelyltään aikalailla omaa silmää, keittiössä käytetty materiaali taasen on hieman tavallisuudesta poikkeava eikä varmastikaan mahtuisi meidän budjettiin. Lue lisää – ‘Musta keittiö’.
Moderni puutalo Japanista – House in Onomichi
Tonttimme on melkoisen pieni ja koko alue tullaan rakentamaan erittäin tiiviisti. Tontille saa rakentaa vaikka viereisen talon rajaan kiinni, joten kaksi taloakin voivat olla kiinni toisissaan. Samankaltaisia haasteita löytyy maapallon toiselta puolelta Japanista, mistä tämäkin talo löytyy. House in Onomichi. Lue lisää – ‘Moderni puutalo Japanista – House in Onomichi’.
Vuokratontti Helsingistä
Kesäkuun alussa postiluukusta kolahti kirje Helsingin kaupungin tonttiosastolta. Saimme vuokratontin Helsingistä – pieni lottovoitto osui siis kohdalle. Oma talo on ollut aina yksi haaveista ja nyt sen voisi toteuttaa. Vihdoin arkkitehtuuriblogien seuraamiselle ja niistä syntyneille ajatuksille unelmatalosta olisi jotain käyttöä. Jää seurailemaan kuinka talon suunnittelu lähtee käyntiin! Lue lisää – ‘Vuokratontti Helsingistä’.